Öppna sök Sök
Öppna sök Sök
Läroviken

Yrkesutbildningar / Yrkesförare tung lastbil med släp

Yrkes­förare

tung lastbil med släp

Utbilda dig till yrkesförare för tung lastbil med släp, C/CE och yrkesförarkompetensbevis (YKB) - ett eftertraktat yrke som leder till jobb. Utbildningen drivs i samarbete med Sandvikens gymnasieskola med branschaktuell utrustning och läromedel. I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande, APL.

Rekommenderade förkunskaper

Vi rekommenderar att du läst minst Svenska/Svenska som andraspråk grundläggande samt Matematik grundläggande.
Arbetet som yrkesförare är fysiskt krävande. För att klara av yrkets alla utmaningar krävs också att din fysik är god.

Omfattning

1000 poäng, 45 veckor på heltid

Utbildningsstart

27 maj 2024

Ansökningsperiod

5 februari - 2 april

Antagningsbesked skickas ut kring den 26 april till den e-postadress som du angav i din ansökan. Kontrollera din skräppost om du inte får meddelandet.

Egna kostnader:

  • Tre obligatoriska teoriprov och två körprov hos Trafikverket
  • Eventuella omprov
  • Din personliga utrustning så som kläder och skor anpassade för yrket och studentlitteratur.

Övrig information

Du som gjort en komplett ansökan kommer kallas till skolan för intervju och provkörning i personbil. Vid intervjun ska du kunna visa upp ditt giltiga körkort.
OBS! Viktigt att du angett aktuellt telefonnummer och e-postadress i ansökan, så att vi kan kontakta dig!

En fullständig ansökan ska innehålla; betyg, körkortstillstånd 2 eller 3, kopia/bild på ditt körkorts fram- och baksida, samt personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen. Bifogar du inte betyg, bild på körkort och personligt brev så kommer vi inte behandla din ansökan.

OBS! Om du har körkort med begränsning för automat behöver du berätta det för oss i din ansökan, så att vi kan förbereda med ett fordon som har automat när vi träffar dig för intervju och provkörning. Tänk på att utbildningen genomförs med även manuellt växlade lastbilar.

Kursnamn

Antal poäng

Hantering av varor och gods

200 poäng

Yrkestrafik

300 poäng

Godstrafik

200 poäng

Godshantering (truckutbildning)

100 poäng

Fordonskombinationer - godstransporter

200 poäng

Totalt

1 000 poäng

Meddelas vid utbildningsstart.

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt nivåtest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett nivåtest.

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Är du redo att ansöka?

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen.