Öppna sök Sök
Öppna sök Sök
Läroviken

Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar.

Gå in på den kurs eller utbildning du är intresserad av och gör din ansökan i anslutning till kursen eller utbildningen. När du gör en ansökan är det viktigt att du skriver rätt e-postadress och bifogar dina betyg . Vill du ha en bekräftelse på din ansökan måste du själv göra det valet i ansökan.

För dig som aldrig tidigare studerat på Läroviken kan du följa din ansökan genom att logga in på Mina sidor Läroviken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När du blivit antagen får du ett antagningsbesked till din e-post.

För dig som tidigare varit elev på Läroviken eller är pågående elever hittar du din information i Elevingång för Läroviken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Alla som är antagen till ny kurs ansluter via länk till kursintroduktionerna, som är starten på dina kurser. Missar du en eller flera kursstarter utan att ha anmält giltig frånvaro i förväg måste du söka igen till nästa start.

Strax före uppstarten kommer du att få ett mail med inloggningsuppgifter till följande resurser:
Itslearning
skolans datorer
kommunens trådlösa nätverk
Office 365

Obs! notera att mailets avsändare är Yann L'Haridon (Lärovikens IT-samordnare)

Alla elever på Läroviken ska ha en individuell studieplan (ISP). Den görs för att du ska få struktur på dina studier och för att du ska läsa de kurser du behöver utifrån ditt mål.

Exempel på mål med studierna kan vara att läsa kurser för att få behörighet till högskola/universitet eller slutbetyg/gymnasieexamen. En ISP gör du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Du kan se din individuella studieplan på Mina sidor Läroviken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Behörighet

Du är behörig att söka kommunal vuxenutbildning :

  • från och med hösten det år du fyller 20 år, eller tidigare om du slutfört en 3-årig gymnasieutbildning med gymnasieexamen eller studiebevis
  • saknar kunskaper i det som kursen innehåller,
  • har förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen.

Betyg

För att vi ska kunna behandla din ansökan ska du alltid skicka med betyg från tidigare studier. (Gäller ej dig som är pågående elev)

Folkbokförd i annan kommun

Om du är folkbokförd i Sandviken, Hofors, Ockelbo, Gävle eller Älvkarleby kan du fritt söka yrkesutbildningar hos oss alla.

Om du inte är folkbokförd i Sandvikens kommun ska du ansöka genom vuxenutbildningen i din hemkommun.

Tänker du flytta till och folkbokföra dig i Sandvikens kommun ska du ange detta i ansökan. Din ansökan behandlas så snart du kompletterat med ett personbevis som intygar att du är folkbokförd i Sandviken.

Antagning/urval

Antagningen grundas på den information och de handlingar du lämnat.

Om samtliga behöriga sökande till gymnasial vuxenutbildning inte kan tas emot till en utbildning/kurs, ska ett urval ske.Vid urval ska företräde ges, i den ordning som anges nedan, ges till den sökande som har störst behov av utbildning på grund av att den sökande

  1. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan
  2. inte har uppnått kraven för en gymnasieexamen eller genomgått någon utbildning som motsvarar utbildning i gymnasieskolan
  3. är eller riskerar att bli arbetslös
  4. behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet
  5. behöver utbildningen för planerat yrkesval.

Källor: 3 kapitlet 7 § förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning.

Studieomfattning

För heltidsstudier krävs 20 poäng per vecka.

Det finns olika sätt att finansiera dina studier.
Här kan du läsa mer om vad CSN kan erbjuda samt göra din ansökan:

Studiemedel – bidrag och studielån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studiestartsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – bidrag för dig som är arbetslös och behöver utbildning på grundskole- eller gymnasienivå

Omställningsstudiestöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – bidrag och lån för dig som arbetat länge och vill studera för att stärka din ställning på arbetsmarknaden

Studiehjälp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – bidrag för studier på grundskole- och gymnasienivå till och med första halvåret du fyller 20 (studiebidrag, inackorderingstillägg, extra tillägg)

Är det något annat du vill veta?

Tveka inte att höra av dig. Vi hjälper dig gärna!