Öppna sök Sök
Öppna sök Sök
Läroviken

Yrkesutbildningar / Verkstadstekniker

Verkstads­tekniker

Utbildningen till verkstadstekniker innehåller moment i matematik, ritningsläsning, mätteknik, materiallära, CAD och olika tillverkningsmetoder. Du lär dig grunderna i manuell skärande bearbetning i svarvning, fräsning och slipning och fortsätter sedan med bearbetning i 2- till 5-axliga CNC-maskiner.

Rekommenderade förkunskaper

Svenska eller Svenska som andraspråk 1/A och Matematik 1/A

Omfattning

Heltidsstudier, 46 veckor

Utbildningsstart

11 augusti 2025

Ansökningsperiod

Ansökan öppnar under april.
Sista ansökningsdag är 27 maj.

Övrig information

Du får följa hela produktionskedjan, från ritning till färdig produkt, och du får även lära dig hur du planerar när det gäller ekonomi, kvalitet och miljö. Du får också kunskap om arbetsmiljö och standarder. Att arbeta som verkstadstekniker passar dig som är intresserad av teknik och tillverkning.

Utbildningen drivs i nära samarbete med näringslivet och du får därför aktuella kunskaper som är direkt anpassade till företagens önskemål och krav. Utbildningen ger dig kompetens för att få anställning som CNC-operatör, industriarbete inom stålindustrin och verkstadsindustrin. Utbildningen ger dig även möjlighet att söka vidare till en yrkeshögskoleutbildning.

Kursnamn

Antal poäng

Industriell mätteknik, nivå 1

100 poäng

Produktionsutrustning, nivå 1

100 poäng

Produktionsutrustning, nivå 2

100 poäng

Produktionsutrustning, nivå 3

100 poäng

Tillverkningsunderlag, nivå 1

100 poäng

Tillverkningsunderlag, nivå 2

100 poäng

Datorstyrd produktion, nivå 1

100 poäng

Datorstyrd produktion, nivå 2

100 poäng

Datorstyrd produktion, nivå 3

100 poäng

CAD, nivå 1

100 poäng

Driftsäkerhet, nivå 1

100 poäng

Människan i industrin, nivå 1

100 poäng

Robotteknik, nivå 1

100 poäng

Industriella interna transporter, nivå 1

50 poäng

Matematik, nivå 1a

100 poäng

Totalt

1 450 poäng

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt nivåtest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett nivåtest.

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Är du redo att ansöka?

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen.