Öppna sök Sök
Öppna sök Sök
Läroviken

Yrkesutbildningar / Barn och fritid

Barn och fritid

Utbildningen ger dig en bred kompetens inom socialt och pedagogiskt arbete. APL (arbetsplatsförlagt lärande) sker inom tre områden

Barnskötare- Som barnskötare jobbar du tillsammans med förskollärare för att säkerställa en lärorik och bra tid för barnen på förskolan. Du får jobba med barn som är mellan ett och sex år gamla. Som barnskötare är du en viktig del i barnens utveckling genom både aktiviteter och lek, där det är viktigt att du som person är kreativ, tålmodig och tycker om barn.

Elevassistent- Som elevassistent arbetar du i skolan och hjälper elever som behöver stöd för att kunna följa med i undervisningen. Det kan till exempel handla om läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter och eller olika typer av funktionsnedsättningar. Det är viktigt att du som person är kreativ, tålmodig och tycker om barn

Stödassistent- Som stödassistent arbetar du med personer som har fysiska, psykiska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Du ger pedagogiskt stöd och omsorg för att främja personens förmågor och självständighet. I arbetet ingår också att dokumentera individens utveckling och behov för att kunna följa upp att personen får rätt stöd och hjälp.
Som stödassistent kan du arbeta på många olika arbetsplatser: ex. på gruppboende, daglig verksamhet eller korttidshem för barn och ungdomar. Oavsett arbetsplats utgår du från personens individuella behov och du arbetar för att den personen ska använda sina förmågor så självständigt som möjligt.Rekommenderade förkunskaper

Svenska/Svenska som andraspråk grundläggande och Matematik grundläggande

Omfattning

Heltidsstudier, 61 veckor

Utbildningsstart

26 Augusti 2024

Ansökningsperiod

30 april - 28 maj

Antagningsbesked skickas ut kring den 5 juli till den e-postadress som du angav i din ansökan. Kontrollera din skräppost om du inte får meddelandet.

Övrig information

Utbildningen varvas med teori och praktik.
Vid en eventuell antagning till utbildningen ska du lämna in ett
utdrag ur belastningsregistret redan vid kursstart

Utbildningen kan behövas kompletteras med andra gymnasiekurser för en fullständig Yrkesexamen. Många arbetsgivare (exempelvis Sandvikens kommun) kräver Yrkesexamen för en anställning inom förskolan.

Observera att du inte automatiskt får en yrkesexamen genom utbildningen. För att uppnå en fullständig yrkesexamen, enligt Skolverkets krav, måste du ha läst
gymnasiekurser på sammanlagt 2400 p


 

Kursnamn

Antal poäng

Kommunikation

100 poäng

Lärande och utveckling

100 poäng

Människors miljöer

100 poäng

Pedagogiskt arbete

200 poäng

Pedagogiskt ledarskap

100 poäng

Hälsopedagogik

100 poäng

Skapande verksamhet

100 poäng

Specialpedagogik 1

100 poäng

Specialpedagogik 2

100 poäng

Komvuxarbete

100 poäng

Grundläggande vård och omsorg

100 poäng

Socialt arbete 1

100 poäng

Socialt arbete 2

100 poäng

Totalt

1400

Kommer inom kort...

 

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt nivåtest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett nivåtest. Länk till annan webbplats.

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Är du redo att ansöka?

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen.