Öppna sök Sök
Öppna sök Sök
Läroviken

Yrkesutbildningar / Automationstekniker

Automations­tekniker

Det här är en utbildning för dig som vill arbeta med el och programmerbara system, främst inom industrin. Eftersom arbetsuppgifterna är varierande behöver en automationstekniker kunskap om olika typer av automation, så som styrteknik, reglerteknik och elektronik och mekatronik samt datorteknik och IT.

Rekommenderande förkunskaper

Svenska eller Svenska som andraspråk grundläggande och Matematik grundläggande. Vi rekommenderar även Matematik 1 då det är mycket beräkningar i utbildningen.

Omfattning

Heltidsstudier, 74 veckor.

Utbildningsstart

18 mars 2024

Ansökningsperiod

Ansökan är stängd.

Antagningsbesked skickas ut kring den 27 februari till den e-postadress som du angav i din ansökan. Kontrollera din skräppost om du inte får meddelandet.

Övrig information

Utbildningen ges tillsammans med Trainor (www.trainor.se Länk till annan webbplats.) och är 1,5 år lång. Under studietiden blandas distansstudier med praktiska laborationer på skolan, samt APL på företag. Du behöver ha en egen dator för att kunna delta i undervisningen.

Som automationstekniker kan du komma att arbeta med; Installation, konfigurering och driftsättning av automationsanläggningar samt programmering av processtyrsystem och maskinstyrsystem. Felsökning, service och underhåll av styr- och reglerutrustningar. Utvecklingsuppgifter och ta fram nya tekniska lösningar, från förbättring av befintliga anläggningar till utveckling av nya. Anställd hos företag som tillverkar automatiserade anläggningar eller robotar och sköter installation och service hos kunder. Men även hos serviceföretag som sköter servicen av anläggningarna.

 

Kursnamn

Antal poäng

Mekatronik 1

100 poäng

Praktisk ellära 1

100 poäng

Energiteknik 1

100 poäng

Elkraftteknik

100 poäng

Elmotorstyrning

100 poäng

Mät- och styrteknik

100 poäng

Fastighetsautomation 1

100 poäng

Mät- och reglerteknik

100 poäng

Programmerbara system

100 poäng

Processmätteknik 1

100 poäng

Processreglering

100 poäng

Distribuerande styrsystem

100 poäng

Elektromekanik

100 poäng

Elinstallationer

200 poäng

Totalt

1500 poäng

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt nivåtest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett nivåtest.

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Är du redo att ansöka?

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen.